Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 02:27 - За ролята на имунитета и как да се поддържа той
Автор: moutafova Категория: Технологии   
Прочетен: 1102 Коментари: 0 Гласове:
0



Д-р Вилма Михайлова

Имунната система е много важна за доброто състояние на тялото. Д-р Емил Близнаков казва: “Човек е млад и здрав дотолкова, доколкото е здрава и млада имунната му система.” Днес една от най-динамично развиващите се области от медицината е имунологията.

 

Здравето не се купува с пари, но се създава и поддържа с помощта на пари. На пръв поглед звучи малко парадоксално, но е добре да осъзнаем тази проста истина и да влагаме в профилактика.
Доброто здраве зависи от две абсолютни истини: тялото ни трябва да се подхранва непрекъснато и то така, че да няма клетъчен глад; и на тялото ни трябва да се осигурят условия да се справя ефективно с проникващите в него микроби.

Разграждането на храната се извършва от стомаха, а всмукването на хранителните вещества се извършва в тънкото черво на човека. Там се изливат и секретите на двете големи храносмилателни жлези  - черен дроб и панкреас. За ефективното изпълнение на своите функции тънкото черво разполага с голяма секретираща и резорбираща повърхност, осигурена от голямата дължина (6-7 м.), многократното му сгъване и силното нагъване на неговата лигавица отвътре, което увеличава два пъти площта й.

Чревните власинки и чревните жлези са богато пропити с лимфоцити, които на места са организирани в лимфни фоликули. Те се забелязват по вътрешната повърхност на червото като плоски продълговати петна, наречени Пайерови плаки. Те са в основата на поддържането на чревния ни имунитет. Всъщност 80% от нашия имунитет е концентриран в червата. Той е част от нашата вътрешна имунна система, която се състои от тимус, далак, костен мозък, лимфна система, бели кръвни клетки, антитела и хормони.

Съвременната практика на приготовление на храната намалява хранителната й стойност и повишава опасността от бактериална зараза. Например, ако бактериите ешерихия коли или салмонела попаднат и се размножат в червата, те причиняват различни болестни прояви, които ни карат да се чувстваме зле. Мащабът на тези прояви зависи от темпото на тяхното размножаване и възможностите на тялото ни да ги унищожава. Тези едноклетъчни организми се делят на две на всеки 20 минути. Така ако намерят подходящата среда, само за няколко часа те достигат до милиони.

Ето затова цялото ни здраве до голяма степен зависи от червата! Това е много смело твърдение, но е факт. Така нареченият синдром на увеличена пропускливост на червата се подценява или изобщо не се взима под внимание, както и синдромът на раздразнените черва. А тези два синдрома са често срещани и са свързани с дисбактериоза и неправилен начин на живот и хранене.

В червата на човека обикновено се съдържат няколко килограма живи бактерии. Техният състав и количество са силно зависими от начина на живот, който водим, от състоянието на околната среда, от храната, която приемаме и водата, която пием, както и от психоемоционалното ни състояние. От всичките около 500 вида микроорганизми, които населяват нашето тяло, само два са приятелски настроени. Те се наричат пробиотици ацидофилус и бифидус.

Ако пробиотиците не са в добра форма, това нарушава баланса на чревната бактериална флора и уврежда нашата бактериална екосистема. Така съдържимото на червата става потенциален източник на вътрешни причинители на инфекции. Резултатът е размножаването на болестотворните бактерии, паразити и гъбички, което води до опасното за здравето ни състояние, известно като дисбактериоза.

Пробиотиците са особено важни през първите години от живота на човека. Това е особено актуално при бебетата, родени чрез секцио или хранени с адаптирани млека. При бозайниците, в това число и човека, предаването на основния имунитет се осъществява като майката предава готови антитела на детето чрез плацентата, а след това с коластрата и кърмата. Така новороденото се предпазва от потенциални болестотворни микроби, докато собствената му имунна система се развие достатъчно.

Едва тогава се включва така нареченият активен имунитет. Той представлява производство на имунокомпетентни клетки и специализирани молекули, наречени антитела, като реакция на организма срещу чужди субстанции, включително и инфекциозни микроби. Действието на антителата е да отклоняват или неутрализират причинителите на заболявания. Много важна характеристика на антителата е, че те са специално насочени към антигена, причинил тяхното образуване.

Имунната система по същество е естествен защитен механизъм срещу заразяване. Имаме естествен пасивен вроден имунитет и активен имунитет, който е адаптогенен – т.е. създава се според нуждите. Пасивната имунна защита на стомашно-чревния тракт е в основата на стабилно здраве още от първите дни на живота. Пасивният имунитет е първата отбранителна линия. Активният е по-бавен, но по-специфичен спрямо чуждия агент. Тук обаче е важно, че се включва свойството памет, което осигурява съпротива при повторно възникваща опасност.

И не на последно място по важност във връзка с устойчивостта на организма спрямо микроби е състоянието на входните врати за инфекции. Това са кожата, лигавиците на носоглътката, дихателната, храносмилателната и пикочо-половата система. Те първи са изложени на контакт с бактерии, вируси, гъбички и паразити и от тяхното състояние зависи, дали нашествениците ще бъдат допуснати вътре в тялото. Клетките на тези наши важни органи са в състояние да се делят много бързо, което осигурява регенерацията и доброто състояние на тези естествени бариери на организма. Но за тази цел те се нуждаят от точно определени храни – преди всичко незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини.



Тагове:   микроби,   устойчивост,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: moutafova
Категория: Хоби
Прочетен: 261086
Постинги: 59
Коментари: 65
Гласове: 94
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031