Ели Хорозова, нутриционист
Нашето здраве е плод на начина ни на живот и хранене. За да работят правилно, клетките ни се нуждаят от аминокиселини, минерали, витамини, ензими, антиоксиданти и други вещества, които отговарят на определени нужди на тялото и не са взаимнозаменяеми! Обикновената храна не съдържа всички важни хранителни вещества. Въпреки изобилието от храни по рафтовете, повечето от тях са непълноценни и пропити с консерванти и некачествени мазнини.
Хранителният дефицит е в основата на повечето болести. Почти всяка диагноза може да се сведе до дефицит на конкретни вещества, защото за клетките ни храна е не това което поглъщаме, а онова от което те се нуждаят и което могат да усвоят. Например, недостигът на някои аминокиселини затруднява синтеза на белтъчините и това рефлектира върху имунната система. Липсата на минерали или витамини предизвиква биохимичен срив и намалява имунната устойчивост и компетентност. От друга страна, прехранването, особено с животински белтъчини и мазнини, увеличава токсичността и затруднява тялото.
Затова днес се говори за клетъчно хранене и клетъчно гладуване. Задължително става набавянето на „липсващото звено” – разликата между потребностите на организма и даденостите на храната. Хората вече се делят на 2 типа – хора, които живеят и се хранят пълноценно, и хора, които просто са болни.