При някои болести апетитът намалява, тъй като организмът се мобилизира за борба. Готвената храна може да влоши състоянието на болния, защото отклонява енергията му към храносмилане, вместо към борба с болестта. Лечебното гладуване пренастройва метаболизма към самовъзстановяване на увредени клетки, органи и системи. Соколечението и суровоядството енергизират и чистят организма от токсини. Добавянето на храносмилателни ензими към храната на болните хора подобрява храносмилането и подпомага метаболизма. При всички остри и хронични болести е добре ензимната енергия да се съхранява.
Човешкият организъм разполага с ограничени възможности за производство на ензими. Колкото повече енергия отива за синтезиране на храносмилателни ензими, толкова по-малко остава за останалите нужди на организма. При хранене с готвени храни ензимните наличности постепенно се изчерпват. Затова деца, чието меню е бедно на ензими, макар отначало да се развиват добре, когато станат възрастни страдат от запек, болести на кръвта, язви, артрит и др. Много болести на старостта изцяло или отчасти се обясняват с ензимно изчерпване. Небалансираното хранене също води до преразход на ензими.