Типичното съвременно меню се състои предимно от топлинно преработени храни и съдържа твърде много мазнини, скорбяла и млечни произведения. Това принуждава организма да произвежда храносмилателни ензими в необичайно големи количества, при което се намаляват възможностите му за произвеждане на метаболитни ензими. Това води до отпадналост, сънливост след хранене, състаряване и дегенерация. Жизнените процеси не протичат с предишната скорост и ефективност. Ензимното изчерпване води до лоша кожа, бръчки, липса на жизненост и пъргавина – т.е. съвпада с признаците на остаряването. Често боледуващите деца и вечно уморените възрастни си приличат по това, че техните ензими не успяват да се справят с изискванията на живота.
Особено зле се отразява ензимното изчерпване на мозъка и нервната система. Интелектуалците са по-застрашени от ензимно изчерпване на мозъка в сравнение с останалите.
Професии като лекари, учители, диспечери, директори, работа на смени (недоспиване плюс умствена преумора) са много рискови за мозъка. Такива хора на стари години може да боледуват от Паркинсон, Алцхаймер или да имат по-изразени симптоми на сенилност.
Определянето на ензимната активност е най-добрият начин за измерване на жизнената сила. С възрастта активността на някои ензими може да намалее до 20 пъти, че и повече!
Ето защо приемането на храносмилателни ензими може да означава продължаване на младостта.