Основен производител на храносмилателни ензими в организма на човека е задстомашната жлеза (панкреас). Същата жлеза произвежда и инсулин. Ако ядем предимно готвена храна, панкреасът системно се претоварва, тъй като трябва да произвежда твърде много храносмилателни ензими. Това би могло да засегне способността му да синтезира инсулин и евентуално да доведе до диабет или да влоши вече възникналия диабет. От друга страна, когато се добавят ензими към храната, тя се усвоява по-добре и клетките на панкреаса получават по-богат приток на хранителни вещества. Това им помага да се обновяват и да произвеждат по-добре и повече хормони и ензими.
Добавянето на храносмилателни ензими към менюто и храненето с пресни, сурови храни намалява натоварването на панкреаса и той може да изработва повече инсулин. Така здравето на хората с диабет чувствително се подобрява. Това не означава, че диабетът се лекува с ензими – става дума за облекчаване и отбременяване на панкреаса.