Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 22:25 - Руснаците са застрашени от геноцид
Автор: moutafova Категория: Хоби   
Прочетен: 1232 Коментари: 1 Гласове:
1Интервю на "МК" с Ирина Ермакова – биолог

 

Руснаците са застрашени от геноцид

 

Досега учените не могат да кажат единодушно, дали са опасни за човека генетично модифицираните (ГМ) продукти. Нужни са сериозни независими изследвания. Но зад "храните Франкенщайн" стоят големите пари, а да се намерят средства за тяхното изучаване е много трудно. С този проблем се сблъскаха и нашите учени, сред тях – водещ научен сътрудник на Института РАН Ирина Ермакова. Тя  проведе поредица от експерименти върху плъхове, но не й позволиха да ги завърши: прекъснали са финансирането. Но дори тези резултати, които тя успя да получи, шокираха учените по целия свят. За своите сензационни проучвания Ирина Владимировна разказва на "МК".

                               

Лобистите забраняват изследвания на трансгените

 

- Защо ГМ продуктите могат да бъдат опасни?

- Първо, в процеса на въвеждане на гени те могат не само да мутират, но и да оказват отрицателно въздействие върху генома на растенията. Второ, в ГМ растенията се образуват неизвестни токсични протеини, и по тази причина трансгените могат да предизвика при човека интоксикация или алергия. Така фантастичната история за това, как в резултат на генетични манипулации се появяват нови растения, които довеждат до слепота на хората, може да се превърне в реалност още днес. На трето място, методите за вграждане на ген са несъвършени и не гарантират безопасността на растения, които са създадени с тяхна помощ. Има два най-често изполвани. Първият – обстрел на клетки с микрочастици от злато или волфрам с нанесени върху тях гени. При това е неизвестно, колко нови гени ще се образуват и в кое място на генома ще се вградят. Вторият (по-честият и по-опасният) – въвеждане на гени с плазмиди на почвена туморна бактерия. Немските учени показаха, че плазмид на ГМ храните попада в клетките на различни органи на животни. Преди началото на своите изследвания аз също предположих, че плазмиди от ГМ растения попадат в нашия организъм – в кръвта, червата, сперматозоидите и т.н., което  предизвиква тумори, мутации и нарушаване на репродуктивната функция.

- За Вас важно ли  беше да експериментирате точно върху животни?

- Да. Чрез използването на тестове, с които сега изследват ГМ растения, е невъзможно да се определи, дали те са опасни. Но когато животните се хранят с ГМ храна, резултатът може да се види доста бързо. И да се изясни, дали животното ще се разболее, дали ще се нарушат неговите репродуктивни функции, поведение и т.н.

- А защо точно плъхове? Сега някои учени твърдят, че хората и плъхове са много различни.

- Не, проучванията показаха, че хората се различават генетично много по-малко например от мишките, отколкото си мислехме по-рано. Макар, че нямаме опашки и мустаци, по строежа и биохимията на организма ние сме много близки. Плъхът е удобен обект за изследване: непретенциозен, евтин ... Истината е, че  финансирането на моя експеримент бързо беше прекъснато. Тъкмо, когато го започнах, започна и натискът върху института от страна на лобистите на ГМ продукти. И ми препоръчаха да не се занимавам с това. Нашето ръководството дори ме помоли да не споменавам в интервюто пълното наименование на института, където работя.

 - В какво точно се прояви натискът?

- Това, което ми казаха, че двама учени, лобисти от ГМО, се обърнали към Президиума на РАН с искане за спиране на проучването. Поради факта, че ... идва толкова голям поток на трансгенни продукти на нашия пазар и нищо не може да се направи, не бива да вълнуваме хората. Тяхната позиция е следната: отравяйте се, а ние ще стоим настрана.

- Но сега, може би, всичко ще бъде по-различно: лично Юрий Лужков се разпореди да се определят средства от столичния бюджет за продължаване на Вашия експеримент.

- Парите вече са определени, но нашият институт се отрече от тази тема. Сега научните изследвания ще продължат в други научни институти и ще бъдат провеждани не само от мен, но и други учени. Слава на Бога, желаещи има. В допълнение, Общонационалната асоциация за генетична безопасност обяви началото на първия в света публичен експеримент. Важно е да се събират средства за това от независими източници, за да не може никой да бъде  заподозрян в лобизъм. В експеримента, който ще върви на "живо" (нещо като предаването "Зад стъклото"), се съгласиха да участват не само московски учени, но също така и учени от други градове. Необходими са пари, за да се наеме стая, да се инсталират в нея камери, да се задействат хората. В своите изследвания похарчих всички лични спестявания, а и ми помогна една жена. Благодарение на това аз успях да проведа експерименти, за които сега се говори по целия свят. Информация за тях се намира на 40 хиляди сайта. За тях пишат в Обединеното кралство, САЩ, Австралия и други страни. Аз бях поканена да изнеса лекции в Япония.

Проучване на въздействието на ГМ растения в други организми е огромен научен проблем, който биотехнологиите не могат да решат заради огромните си интереси. В допълнение, научните изследвания трябва да се провеждат от научни екипи, независими от субсидиите на фирми-производители на ГМО.

 

- Трудно ли е да се направи това?

- Не. Но, за съжаление, има нещо непонятно. Получих много писма от учени от целия свят. И всички си признават, че нямат възможност за провеждане на независими изследвания. Например, един австрийски учен ми написа: «Аз предричам, че когато получите такива резултати (негативни за ГМО), ще се срещнете с интересите на западните корпорации. Ще се появят "квалифицирани" мнения на авторитетните учени, които опровергават Вашите данни. Вашата работа ще бъде игнорирана, ще се опитат да Ви попречат в провеждането на нови проучвания.»

 

Или историята на моя колежка от Австралия, която се обърнала към правителството на своята страната с предложението да повтори моите опити. И срещу нея започнали атаките по Интернет, а към правителството – натиск от лобистите на ГМ продуктите.

 

Дойдоха любопитни писма от холанците. Първо, те пишат: "Ние не ви вярваме." Аз отговорих: "Да вярвате или да не вярвате – това е ненаучно. Можете да проверите." Няколко месеца по-късно получих писмо от един от тях: «Нито на мен, нито на моите колеги от Англия, е известно, някъде по света да са проведени подобни експерименти. Това би трябвало да се очаква. Изследванията на заинтересованите производители са направени с предварително известни резултати. Единственият безопасен изход е да си затворим очите за тях. Тези хора са контролирани от силите на злото. Продължавайте да работите. Може би все още е възможно да ги победим!»

Работата е в това, че за това изследване е почти невъзможно да се получат безвъзмездни средства, но дори и да се намерят средствата, почти невъзможно е да се публикуват след това резултатите в научни списания. Фирмите отказват да предоставят ГМ материал за научни изследвания или изискват пълен контрол над експеримента. Когато земеделските производители купуват ГМ семена от фирмите, те подписват договор, че нямат право да ги дават за изследвания. Между другото, повечето ГМ семена не покълват и земеделските производители са принудени да ги купуват отново. По тази причина в Индия има голям ръст на самоубийствата сред земеделските производители. На тях бяха продавани хибридни семена (както конвенционални, така и ГМ). За две години те не можаха да получат реколта, защото семената не покълнаха. Дори нормалните растения в резултат на  кръстосаното опрашване станаха безплодни. В тази ситуация производителите на трансгенни семена лесно могат да организират глад навсякъде по света (а в бъдеще – и в Русия), като просто отказват да продават семената на страната и готово. В същото време основният производител на ГМ култури "Монсанто" заявява, че след 10-15 години всички семена на планетата ще бъдат трансгенни.

 

Половината от плъховете, хранени с ГМО, умират

 

- Разкажете ни повече за вашия експеримент.

- Нищо ново не съм изобретила. В много ръководства за тестване на ГМ продуктите е написано, как да се проверяват. В това число и в методическите указания на главния лекар на Русия Онищенко от 2000 година. Такава примерна схема ползвах, въпреки че тогава за тези указания не знаех. Вярно е, че Онищенко казва, че експериментите трябва да се извършват на пет поколения  плъхове. Но такива изследвания Вие няма да намерите! Въпреки че някои производители на ГМО провеждат опити с животни, те ги хранят много хитро – те започват да хранят женските по време на бременността, когато ембрионът е защитен от вредното въздействие от майчиния организъм. Но ако започнем храненето преди чифтосването и продължим до края на кърменето на децата им, вероятността за неблагоприятни ефекти върху организма се увеличава драстично. За фирми, които извършват такива изследвания, лошите резултати са неизгодни. Според наличните данни за 500 учени, работещи в областта на биотехнологиите в Обединеното кралство, 30% са били принудени по искане на спонсорите си да променят своите опити.

Имам няколко серии от експерименти. Основно, ние изучавахме физиологичното състояние на плъховете и нивото на смъртност при първо и второ поколение. В първия блок изследвахме 30 женски, които разделихме в 4 групи. На 1-та давахме заедно с обичайната храна и ГМ соево брашно; към плъховия фураж на 2-ра група добавихме обикновена соя; 3-та група беше хранена с протеинов изолат от ГМ соево брашно, а 4-та (контролна група) се хранят със стандартна храна без добавки. Храних плъховете преди и по време на чифтосване, по време на бременност и кърмене. Родиха се 221 плъха. Отрицателен резултат имахме в групата "ГМ соя" (аз не очаквах, че всичко ще бъде толкова лошо!). Повече от половината от младите плъхове (51.6%) на първото поколение умряха в рамките на първите три седмици от живота им, преживялите повече от една трета бяха 1,5 - 2 пъти по-малки по размер и тегло от плъхове в контролните групи. Те са слаби и недоразвити. Интересно е, че дори и в групата на "обикновената соя", намалява теглото, въпреки че на теория, добавянето на белтъчини към нормалната храна би трябвало да доведе до обратния резултат. По-късно, когато чифтосахме оцелелите женски и мъжки от първото поколение на групата на "ГМ соя", потомство от тях не се получи. При чифтосване на женски от първото поколение на групата "ГМ соя" с обикновени мъжки, потомство имаше, но много слабо и недоразвито.

В друга серия морфологичен експеримент изследвахме състоянието на вътрешните органи на животните. Сериозни патологични промени установихме в черния дроб (той беше нещо като сито) и в тестисите при мъжките (те се оказаха посинели, а не розови). Трябваше да се изследват сърцето, мозъкът, далакът и други органи, но ние не успяхме. Дори не съм предполагала, че моите резултати ще предизвикат такива бурни дебати. Но още по-изненадващо е, че за половин година така и никой не повтори тези прости експерименти. Сега направих нова серия проучвания, основно със собствени средства.

– Има ли вече резултати?

- Данните все още се обработват, но можем да кажем: резултатите от първите експерименти се потвърдиха. Тези проучвания бяха необходими и за да се изключи въздействието на хербицидите върху поколението на плъховете . Смятаме, че в ГМ соя, устойчива на хербициди (именно такава използвах), той може да се натрупва и има негативно въздействие върху ембриона. По тази причина аз промених малко системата на хранене: храних плъховете с ГМ соя само 2 седмици преди чифтосване и за 2-3 дни по време на оплождането, а по време на бременността и кърменето не им давах соя. Получи се същата картина както и при предишните опити. В групата на "ГМ соя" смъртността при поколението беше повече от 50% и имаше много недоразвити плъхове.

 

Оказват ли вече влияние върху климата ГМ култури?

 

- По време на изследвания оказваха ли ви натиск?

- Да. Оказват натиск не само на изследователите, но и на тези, които ги подкрепят. Но за това не искам да говоря. Важно е друго. Рисковете, които крият ГМ растенията, могат да доведат до това, че всички живи същества на нашата планета да загинат. Растенията и животните формат климата, а какво се случва сега с климата! Това може би е резултат от мащабното разпространение на ГМ култури. Повечето от ГМО след 1-2 или няколко поколения станат безплодни. И не е изключено, че тези, които ги ядат, след  няколко поколения също ще бъдат неспособни да възпроизвеждат рода си. Именно с това е свързано рязкото намаляване на биоразнообразието в полетата с генно модифицирани култури.

Има и друг важен факт. Написах една статия, в която представих информация относно измененията на ледообразуващите бактерии. Те участват в образуването на снежинките (те са центъра на кристализацията) при неголеми минусови температури от -2°С до -8°С. Американците откриха тези бактерии върху листата на растенията. И борейки се със замръзването, отделят от тях гена, отговарящ за формирането на така наречения липогликопротеинов комплекс. А без него, бактериите престават да бъдат ледообразуващи! За това пък се оказаха по-конкурентоспособни. И пуснати в природата, започват да потискат естествените атмосферни бактерии. Може би затова температурата на улицата е под нулата, а сняг няма?

- Не се ли страхувате да провеждате такива изследвания?

- Често ме питат за това. А какво да правя? Друг изход няма. Да не се занимавам с този проблем аз не мога. Ние подценяваме опасността от ГМО, а ако сега не предприемем никакви мерки, утре може да бъде твърде късно. На този етап имаме само един път: да изучаваме, да доказваме и да предприемаме мерки. И да го направим възможно най-бързо. Ще съм признателна на всички онези, които подкрепят началото на публичен научен експеримент за тестване на ГМ продукти.

 

ПЪТЯТ: Още през 2000 г., 828 учени от 84 страни подписаха отворено писмо до правителствата на всички страни за опасностите от ГМО. Сега тези подписи са от повече от две хиляди души. Учените изискват налагане на мораториум върху използването на трансгени.Тагове:   смъртност,


Гласувай:
1
01. boristodorov56 - boristodorov56 …. . . oooO…...
12.03.2010 22:44
boristodorov56

…...oooO…………....
…..(….)…..Oooo…
……)../…..(….)….
…..(_/…….)../…..
....…………(_/……...
..… АЗ БЯХ ………..
..………. ТУК ……...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: moutafova
Категория: Хоби
Прочетен: 197168
Постинги: 59
Коментари: 65
Гласове: 93
Архив
Календар
«  Февруари, 2019  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728