Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2012 10:45 - ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН КОМПЛЕКС ОТ УПРАЖНЕНИЯ 2
Автор: sandlih Категория: Други   
Прочетен: 6660 Коментари: 0 Гласове:
1



(продължение) по д-р Неумивакин

УПРАЖНЕНИЯ ПРИ ЛЕГНАЛО ПОЛОЖЕНИЕ ПО КОРЕМ

   18. Лежейки на пода по корем, се разхлабете, издуйте си корема, полюлейте се, «походете» с извит корем. Ръцете изправени напред и ги опъвате над главата, краката и петите също. За да се усили ефекта може, протягайки се, както лястовичка, да подигнете горната и долната части на тялото си над пода, и  се полюлеете напред-назад, наляво-надясно.

   19. Позата на «змията». Като не отлепяте пъпа си от пода, с опънати напред ръце, опитайте да съберете лопатките си към средата на гръбнака в горната му част, през рамо погледнете към левия, а след това към десния крак. Легнете, разхлабете се.

   20. Позата на «лъка». Сгънете крака в коленете, протегнете се, хванете се за глезените, застанете с тялото си така, че да се люлеете напред-назад, наляво-надясно. Легнете, разхлабете се.

   В началото на усвояване на това упражнение едната ръка хваща сгънатия крак, а с другата, като при позата «змия», хванете повдигнатото рамо от другата страна, или разкрачете широко крака, като в зависимост от натрениранността се стигне до момента да се съберат заедно.

   21. Лежейки по корем, се разхлабете, брадичката да докосва пода, извийте глава надясно, с лявото ухо докоснете пода, после главата наляво, с дясното ухо докоснете пода.

 

УПРАЖНЕНИЯ ОТ ПОЛОЖЕНИЕ СЕДНАЛ ИЛИ СТОЕЙКИ

   22. Ръцете по тялото или протегнати напред. Коляното на единия крак повдигнато под прав ъгъл с подбедреницата. Издърпвайте чорапа си нагоре, като едновременно повдигате другия крак с извиване назад на гърба, главата нагоре.

   23. Застанете на “четири крака”, максимално се извийте към пода, огънете се назад както котката, движете глава надолу-нагоре.

   24. Поза «куче». Седнете на пети, с ръце докосвайте по пода, доведете бедрата до вертикално положение, извийте се за сметка на изправяне на ръцете, след това повторете всичко в обратен ред.

   25. Седейки на пода се опирайте с изпънатите пръсти на ръцете и на краката си, таза нагоре, докоснете пода с таза, вдигнете главата. Така се полюлейте 1-2 минути.

   26. Изходно положение същото. Поразходете се по стаята. Походете по стаята на колене.

   27. Изходно положение същото. Лявата страна на тялото отпуснете надолу, като че се завъртате, разтягайки гръбнака. Същото  — на другата страна.

   28. Нормалното «центриране» на гръбнака е: главата, лопатките, таза, глезените да са на една права, брадичката успоредно на земята. Необходимо е постоянно за сметка на тила и гръбнака да се издърпвате нагоре, при това гърдите отиват напред, рамената се разгъват назад, лопатките се сближават.

   29. Стоейки изправен, стъпалата се развръщат под ъгъл 180°. Бавно сядайте, колкото можете по-ниско, дръжте се за стол, стегнете навътре правото си черво, задръжте 5 секунди, върнете се в изходно положение.

   30. Свободен стоеж. Повдигнете се малко на пръстите на краката и със силата на свободно падащо тяло рязко се отпуснете на пети. Отначало правете това меко.

   Втори вариант на упражнението: едвам  сгънете един от краката в коляното, вдигнете петата нагоре. Рязко отпускайки я надолу, приведете другия крак в изходно полусгънато положение. Продължете все едно, че престъпвате с  краката.

   31. Изпънете  ръцете си пред себе си, сгънете ги в лактите под прав ъгъл и свийте пръстите в юмрук. Върнете лактите си назад, без да изправяте ръце, колкото може по-назад зад гърба, а брадичката вдигнете нагоре. Продължете така с движения напред-назад на ръцете като че са ръчки. Усложнете упражнениета за сметка на извиване с рамо на ляво и с поглед на дясно, и обратно, тазът да е неподвижен.

   32. Седнете на пода или на пети. Люлейте тялото си на всички страни, като свивате навътре или издувате корема си.

   33. Седейки на пода, скръстете крака по-турски (ако още можете), тила, лопатките, таза да са на една права линия, поставете ръцете на колене. На вдишване стягайте и свивайте правото си черво навътре, с ръце натискайте коленете си към пода, задръжайте така 5 секунди и се отпускайте.

   34. Много интересно откритие е направил немският учен Герхард Егетсбергер. Изучавайки връзката между мускула на лонното съчленение (областта на срамната кост, к.м.) и мозъка, той забелязал, че колкото по-активно работи този мускул, толкова по-интензивно ставало енергетичното захранване мозъка, изчезвала депресията, значително се подобрявало общото състояние, изчезвала умората. Упражняването на този мускул преди сън води до по-бързо заспиване и здрав сън. Този мускул  е разположен в областта на таза между половите органи и правото черво, като подпира свода над таза и не дава на вътрешните органи да пропадат на долу. Определянето на неговото местоположение е много просто: когато по време на уринирането си волево / нарочно го прекъснете, запомнете, че това е направил мускулът на лонното съчленение.

   Изработваната енергия от този мускул се предава по нормалната структура на гръбначния стълб само директно, с отчитане на биологичните му извивки, но при изкривен гръбнак това не може да се осъществи. Оказва се, че са прави древните учени и лечители от Изтока, които твърдят, что зоната “Кундалин”, известната 1-а чакра, която е разположена в това местоположение, е източникът на енергия, или по-точно нейният своеобразен генератор. Благодарение на неговата (на този мускул) натренираност, протича не само активизацията на мозъка, но и всички стволови структури на мозъка, от които зависи изцяло работа на вътрешните ни органи, ендокринната, ферментационната и другите системи на организма ни: хипофиза, хипоталмуса, епифизата («третото око»), възниква своего рода процес на подмладяване, расте творческта ни активност, разкриват се нови способности, страховете отстъпват, да не говорим за повишаването на сексуалната активност.

   Интересни са сведенията, които привеждат древнокитайските философи: от активността на мускула на лонното съчленение зависи положението на пениса и състоянието на ерекцията, а по ъгъла на наклона му може да се съди даже за биологичната възраст на мъжа и, разбира се, за неговото здраве.

   Как да се тренира този мускул, та да можете да вдигате своята стрела нагоре? Ето как трябва. Сядате възможно по-удобно и на вдишване стегнете така мускула си до усещане, като че областта на таза ви се повдига на горе, на издишване се отпускате. Докарайте стягането на мускула до 5, 10 и повече секунди, като можете да правите и тренирате това упражнение във всяко състояние и където ви е удобно. И след 2-3 седмици тренировка, ще го правите автоматично.

   Всичко казано, разбира се, има пряко отношение и към жените, които не водят активен начин на живот, в редица случаи те даже не знаят, що е това оргазм.

   Продължителният стрес и страхът винаги са свързани със значително мускулно напрежение, което причинява изкривяване на гърба, гърдите, шията, в резултат на което в тези области жизнената енергия се застоява, а това води до отслабване на вниманието, умора, депресия, трудности с ученето и възприемането.

   Отстраняването на тези явления става с помощта на следното упражнение. Седнете с изправено тяло от кръста нагоре и издишайте с енергично усилие, при това пъпът и долната част на корема се стягат и прибират навътре с едновременно напрягане на мускула на лонното съчленение за 3-5 секунди (и повече). След това спокойно вдишайте. В бързо темпо подишайте така 3-5 и повече минути. Това упражнение помага за увеличиване на енергията ни и до бодрост, подобрява кръвообращението, насърчава отделянето на шлаките от белите дробове, кръвоносните съдове, слизистите лигавици, повишава издръжливостта, избистря процеса на рехабилитация.

   Нашето тяло се нуждае от постоянно зареждане и презреждане с енергия за сметка на храната, дишането, през чакрите, а също за сметка на енергетичните процеси, протичащи при синтезата на АТФ /аденозинтрифосфорната киселина, к.м./.

   Така, изкуственото зареждане само за сметка на активизирането на мускула на лонното съчленение повишава нивото на отделяната енергия, до 500% при АТФ-синтеза, до 40% се повишава клетъчната енергоемкост, до 70-75% се повишава изработването на протеин, до 70% се увеличива активността на Т-лимфоцитите (имунната система) и се подобрява усвояването на калция, което е особено важно при остеопороза, ускорява се срастването на фрактурите по костите, подобрява се работата на соединителнотъканните структури, т.е. процесите на преноса на елементите на храненето, тяхната преработване, всмукване и отделяне на продуктите на метаболизма. Увеличението на енергията, достигано при тренировката на този мускул, е способно да пробуди по-рано неизвстни усещания и способности, а химическите реакции само съпровождат този процес. Само по себе увеличаването на енергията облекчава процеса на обучение, подобрява паметта, изостря вниманието, развива творческите способности, създава доброто настроение, което може да достигне до еуфория.

   Следващото упражнение също е насочено за укрепване на мускула на лонното съчленение, всички мускули на таза, коремната област, гърба, долните части на организма.

   35. Седнете на пода с изправени крака. «Ходете» по пода напред-назад 1-2 м, движейки лявата част  на тялото: крака, седалищния мускул и лявото рамо напред, извиване на главата наляво, размах на дясно с изправени ръце. След това всичко се повтаря с дясната половин на тялото с извиване на главата на дясно, а размаха на ръцете— в ляво. Това упражнение отстранява застойните явления в малкия таз, остеохондрозата във всички отдели на гръбначния стълб, нормализира работата на СЧТ, отстранява патологията на половите органи, напикаването, падането на правото черво, отоците на краката, подобрява потенцията.

   Седалищните мускули са най-големите, покрити са с дебела кожа, с голямо количество мастни жлези и относително малко количество от нервни окончания (във връзка с това тези мускули са най- предпочитаното от медицината място за инжекции). Трите слоя мускули са достаточно надеждна защита на всички органи на малкия таз и тазовата област с подкожната тъкан.

   Между другото, тук се намира една от важните ерогенни зони, за това не се препоръчва да се удря дете по «дупето» (при анкета на американци, които попадали в затвора: «Коя е причината за вашего попадане тук?», 85% отговорили, че в детството им родителите са ги били по «мекото място»).

   “Спомням си (пише д-р Неумивакин) какъв вид имаше една болна, когато се наложи тя да се съблече при преглед. Покрай това че гръдният й кош беше изкривен назад за сметка на кифоза (гърбица), коремът изпъкнал напред, а мускули на седалищните мускули фактически нямаше, кожата й просто беше увиснала надолу. Като изобретател, си помислих — добре би било на това място да се надене сутиен, всичко да се подигне нагоре, все би било нещо като на хората. Но за да не обидя пациентката, я посъветвах да походи на седалищните си мускули, да изпълни комплекса от упражнения по разтягане на гръбначния стълб и за укрепване на коремната преса. Тя беше на 26 години, не омъжена. Какво беше моето удивление по-късно, когато тя дойде на повторен прием в съпровод на млад човек, аз не я познах. Гръдният й кош, заедно с разположените в него органи беше напред в нормално състояние, гърдите й бяха насочени като бойно оръдие, раменете разгънати назад, гърбица нямаше, коремът прибран, но главното, вместо увисналата кожа на седалището имаше две кръгли образования, които при вървежа й правеха осморки. Двете й съставляващи: отпред безотказното оръдие, а отзад съблазнителните полукълба бяха направили своето, скоро тя се омъжи, а наша милост стана свидетел на всичките й семейни дела.”

   36. Седнете на пода, с ръце малко по-назад, краката леко сгънати в коленете. От това положение повтигайте таза си до хоризонтално положение на гръбначния стълб.

   37. Седнете (легнете) на пода, краката едва сгънати, стъпалата съединени. Без да ги разделяте едно от друго, ги движете напред-назад.

   38. Ръцете свободно отпуснати. Максимално наклонявайте глава напред-назад, наляо-надясно. Въртете я по и срещу часовата стрелка. Сложете  по ред ръка на челото, тила, дясното, лявото ухо и главата и ги натискайте като че натискате стена. Сложете  ръка на отлява-отдясно на брадичката си и също я натискайте. Това упражнение може да правите седейки.

   39. Вземете обло дървено парче без кора с дебелина 5-8 см и дължина 25-30 см, направете фаска, като резба, от дясно наляво и обратно. Образуват се ромбчета, с които ще усиливате въздействието си на стъпалата. Седейки, търкаляйте това дръвце с ходилата си, после по мускулите на прасците, бедрата, корема, гърба. За тези цели използвайте и дървените китайски масажори.

   40. Закрепете здраво ластик (от експандер, еластичен бинт и т.н.), хванете го с ръце и застанете с лице към него, слабо го натегнете и, правейки извивания  наляво или надясно на тялото си при неподвижен таз, го натягайте. Това упражнение развива мускулите на гърдите, гърба и в т.ч. в частност, на малките междупрешленни и подлопатъчни мускули. Така се отстраняват болките в областта на сърцето, и се прави профилактика за избягване на радикулит, миозит, остеохондроза.

   41. Стоейки бос на дъска под ъгъл 5-10-15°, премествайте краката си, както при ходене, а тялото ви да стои вертикално, стремете се да достигнете горния й край, правейки наклони наляво-надясно и кръгови движения с таза. Използвайте здрава дъска 400x400 мм, покрита с пластмаса.

   42. Представете си, че товарите пясък с лопата в каросерията на автомобил. Правете го с наклон и с развъртане от ляво на дясно и зад гърба с движение нагоре. След това сменете “товаренето” от дясно на ляво и нагоре. Това упражнение е важно за тези, които страдат от радикулит, миозит, остеохондроза, тъй като основно е свързано с късите мускули на гръбначните прешлени. Колкото повече отделяте внимание на това и други подобни упражнения, които са свързани с въртене на раменния пояс при неподвижен таз, и обратно – въртене на таза при неподвижен раменен пояс, толкова по-добре ще се чувствате.

   43. Вземете два ореха и ги търкаляйте между дланите си или в едната ръка.

   44. Тези от любезните читатели на блога или други подобни на него, които са се научили да стоят в обърнати пози, на глава с краката нагоре, в асаните «брезичка» или дори в «полубрезичка» (за които в блога има отделен текст, к.м.), като правило, нямат проблеми с нарушенията на кръвообращението в мозъка, тъй като така значително се укрепват кръвоносните съдове, захранващи мозъка и се подобрява зрението и слуха. Ето защо е така необходимо в напреднала възраст да се правят наклони напред с тялото и с главата, само трябва увеличаването на амплитудата да става постепенно.

   Необходимо е да помним, че кръвоносните ни съдове излизат от строя не от физически натоварвания, изискващи постоянно  напрежение и тонус, а от прогресиращия процес на съединително-тканната реггенерация на съдовата ни тъкан. Физическите упражнения, при които постепенно се увеличиват усилията до вашите индивидуални физиологични норми, които се определят по носовото дишане (ако увеличението е наднормено, то се включва и дишането през устата), укрепват мускулатурата, ставите, повишават общия тонус на организма, усиливат обменните процеси, водят до по-слабо задръстване на организма с шлаки и т. д. Само за всичко трябва да се знае и спазва мярата, в това число и стоенето на глава не трябва де е продължително (до 1 минута).

   Не бива да се забравят и ушите, дланите, пръстите на ръцете, които, така както и тези на краката, са своеобразно разпределителено табло, на което са проецирани всички нишки за управление на органите и системите на организма. Масирайки ги, вие възстановявате обменните и енергийните процеси в тях, като по такъв начин сами отстранявате застойните явления, “късите съединения” на пътищата за преминаване на енергията.

   При определяне на обхвата на дадена тренировка указаните упражнения трябва да се изпълняват с увеличаване на натоварването не по-малко от 10 пъти в продължение на 25-30 минути, до усещане на умора и изпотяване. Редът на изпълнението им не играе роля.

   След упражненията, ходете интензивно, бягайте за здраве и задължително си направете контрастен душ.

   Към препоръчаните упражнения може да добавите каквото се сетите, което ви е по душа, спазвайки принципа: разгъване, въртене, разтягане.

   Периодичността, постепенността и увеличаването на натоварването ще ви позволят след 2-3 месеца да усетите подвижността на гръбначния си стълб, ставите, а заедно с това се поява бодрост, лекота и сили.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sandlih
Категория: Други
Прочетен: 350668
Постинги: 75
Коментари: 24
Гласове: 108
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031